top of page

    Q&A    

Vi har interviewet generalsekretær for Dansk Ride Forbund, Morten Schram Rodtwitt. Dansk Ride Forbund har en frivillig sikkerhedscertificering, som er et værktøj til at højne sikkerheden i rideklubben. 14 klubber ud af 532 klubber er sikkerhedscertificeret. 

 

Q: I dag er 14 klubber sikkerhedscertificeret. Er det godt nok?

 

A: Det er alt for lidt. Hensigten med vores certificeringsmodel er god, men udfordringen er,  at den er administrativ tung for klubberne. Det er en af de ting, som vi arbejder på: at skabe en certificeringsmodel, som klubberne kan bruge til noget. 

 

Q: Er det virkelig så besværligt at opfylde de 10 krav, som en sikkerhedscertificering indeholder, og så kommer der en fra Dansk Ride Forbund og tjekker op på det hvert andet år? 

 

A: Nej, det er ikke besværligt. Men det handler om den tidsmæssige faktor for de mange frivillige, som i forvejen lægger rigtig mange arbejdstimer i klubdriften. Jeg tror, bægeret allerede er fyldt, og det er udfordringen med certificeringer. Derfor kigger vi indad for at se, om vi har skabt et monster, som ingen kan leve op til. Måske skal Dansk Ride Forbund i højere grad understøtte klubberne og hjælpe dem med nogle af de administrative opgaver, der ligger i vores certificeringsmodel.

 

Q: I sikkerhedscertificeringen ligger der nogle krav, som eksempelvis at underviserne har førstehjælpskursus. Burde det ikke ligge naturligt til klubberne, at underviserne har det?

 

A: Jo, bestemt. Det er også et af de områder, som vi arbejder med. Men man skal også huske på, at langt de fleste klubber har et sæt sikkerhedsregler og er bevidste om, at ridesporten er en risikofyldt sport. Klubberne arbejder med det i deres dagligdag. Vi skal så understøtte rideklubberne så godt som muligt.

Hvad gør Dansk Ride Forbund for sikkerheden i rideklubberne?

Dansk Ride Forbunds Sikkerhedscertificering: 

14 ud af 532 foreninger er sikkerhedscertificeret. Certificeringen gælder for en toårig periode, hvorefter den kan fornyes. Dansk Ride Forbund kontrollerer ved dialog og besøg i klubben, at punkterne er opfyldt.

 

Rideklubben skal blandt andet opfylde følgende krav: 

Alle undervisere skal have førstehjælpskursus. 

Underviserne skal være mindst 16 år.

Klubben udbyder uddannelse i ryttermærker.

Ved indmeldelse skal et nyt medlem modtage en folder om sikkerhedsreglerne i klubben. 

Ridebanerne er jævne og skridsikre.

 

Kilde: Dansk Ride Forbund

    Q&A    

Stutsborg Rideskole er sikkerhedscertificeret

Vi har interviewet Dorte Paludan, som er bestyrelsesformand for Stutsborg Rideklub, om den frivillige sikkerhedscertificering. Klubben har været certificeret siden 2012. 

 

Q: Der er kun 14 rideklubber ud af 532, som er sikkerhedscertificeret. Er det svært at leve op til kravene?

 

A: Der er ikke noget svært ved det, men det kræver tid for bestyrelsen, som skal sætte sig ned og gå vedtægterne igennem og tage stilling til sikkerheden i klubben. Desuden skal alle underviserne på førstehjælpskursus, og det burde en hvilken som helst klub jo gøre i forvejen. 

 

Q: Behøver man et sikkerhedscertifikat for at vise, at man prioriterer sikkerhed? 

 

A: Jeg ved ikke, om man behøver det. Men det viser, at vi er en klub, som går op i sikkerhed og arbejder med det løbende. Jeg er så irriteret over, at det ikke bliver brugt som en blåstempling af klubberne, og jeg forstår ikke, at der ikke er flere, som vælger det til.

bottom of page