top of page

    Én ulykke er en ulykke for meget    

Det er den væsentligste årsag til, at vi laver dette projekt. 

I 2009 skete der 9.500 rideulykker ifølge Statens Institut for Folkesundhed. 

9.500 personer søgte hjælp på en af landets skadestuer på grund af en ulykke med en hest. 

9.500 ulykker for meget. 

 

I undersøgelsen Ulykker i Danmark 1990-2009 fra Statens Institut for Folkesundhed kommer hesten ind på den triste andenplads, som det dyr, der var involveret i flest ulykker med mennesker. 88 procent af ulykkerne gik ud over kvinder, og i aldersgruppen 10-19 år var det helt op mod 95 procent af ulykkerne, som ramte unge piger. Undersøgelsen skriver, at de fleste ulykker skyldtes fald fra hest, og det endte ofte i alvorlige skader som knoglebrud og skader på kraniet. 

 

Vi har forgæves forsøgt at få nyere data på området. Vi har kontaktet samtlige skadestuer i Danmark og syv af de største forsikringsselskaber. Igen og igen var svaret negativt. De registrerer ikke årsager til ulykker så detaljeret. 

 

Vi har dog modtaget nyere data fra Ulykkes Analyse Gruppen, som er en forskningsenhed ved Odense Universitetshospital. De nyeste data for antal rideulykker i alt - både privat regi og på en rideskole, er derfra.  I 2014 søgte 471 personer hjælp på en fynsk skadestue på grund af en ulykke med en hest. 

 

“Vi ser omkring en til to skader hver uge, som skyldes ridning eller håndtering af en hest. Skaderne går fra helt ufarlige ting såsom klemte fingre, personer, der er blevet trådt over foden af en hest, til de lidt større skader som for eksempel brækkede arme, hjernerystelser og svære hovedtraumer,” siger Kamilla Caspersen, som er reservelæge på skadestuen ved Odense Universitetshospital. 

tekst_om_tal_ouh_graf_færdig.png

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen

“Dataene fra Ulykkes Analyse Gruppen er repræsentative for hele landet, da skadestuen på OUH har et stort optageområde,” siger Kamilla Caspersen. 

 

Vi har også modtaget data fra 2015, som viser, at der indtil november var 349 henvendelser på skadestuen på OUH angående ulykker med hest. 

 

Vi har modtaget nye data fra Sygehus Lillebælt, som dækker Middelfart, Vejle og Kolding, og OUH, som dækker Fyn. De viser, hvor mange der søgte hjælp på de to sygehuse efter en rideulykke, der er sket på en rideskole. 

I 2018 var der 221 personer, som henvendte sig på skadestuen på Sygehus Lillebælt efter en rideulykke. På OUH søgte 168 hjælp. 

Viktorias historie
bottom of page